Blog

Blog: Maxima en de moetens van ons leven …

Een stralende vrijdag tijdens mijn vakantie in Zierikzee. Plots hoor ik dat Koningin Maxima op dat moment een bliksem-werkbezoek (2 uur) brengt aan Zeeland, in het kader van aquacultuur. Eerst Colijnsplaat, dan Zierikzee. Hoe laat is het, zal ik toch snel nog even …?

Nog net op tijd om haar weer te zien vertrekken. Blonde wapperende lokken, oranje japon, een zwaai en een lach … en weg is ze. Kijkend naar haar stralende lach, haar houding, haar strakke kuiten, overvalt me ineens een beklemmend gevoel.

Los van de discussie over haar eigen trouwkeuze, over wat het Koningshuis aan geld kost, wat zij betaald krijgt voor haar werk, over wie er allemaal voor haar klaar staan en wat haar privileges zijn, blijft bij mij de vraag … wat moet deze vrouw eigenlijk allemaal, van haarzelf en van anderen? En daarbij ook, wat mag zij allemaal niet?

Hoeveel “moetens en mag-nieten” spelen er dagelijks voor haar en haar gezin? Hoeveel stress levert haar dit op en hoe gaat zij hiermee om?

We kennen in ons werk- en/of privéleven allemaal de “tja, geen zin in, maar het hoort erbij”, “dit doe je dan maar voor de ander”, “ik moet nu even sociaal wenselijk gedrag vertonen”, “als IK het niet doe, wie moet het dan doen?” etc.

Hoe streng zijn deze ‘regels’ eigenlijk voor ons? Kunnen (en willen) we hier altijd 100% en 24 uur per dag aan voldoen? En als je antwoord hierop nee is, hoe voel je je daar dan onder?

Moet jij veel van jezelf of van anderen? Moet jij meerdere ballen in de lucht houden? En leveren jouw moetens jou stress op?

Als je worstelt met de vraag hoe je hier prettiger mee om zou kunnen gaan, neem dan gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie!