Blog

Blog: Sorry … seems to be …

Een week van tranen, zowel privé als in enkele gevoerde counselingsgesprekken. Er viel mij iets op. “Sorry dat ik zo emotioneel werd”,  “sorry dat ik zo overstuur was”, “sorry dat ik zo moet huilen”.

Er werd ‘sorry’ gezegd voor getoonde emoties en bijbehorende tranen. Wat maakt dat we ‘sorry’ zeggen voor onze emoties en getoonde tranen?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat als we onnodig ‘sorry’ zeggen, dit juist tot minder respect leidt en het tevens een zwakke en onderdanige houding aangeeft. Vrouwen blijken vaker onnodig ‘sorry’ te zeggen dan mannen.

We zeggen ook vaak ‘sorry’ als we denken dat we zo de lieve vrede bewaren en beleefder overkomen, terwijl het in werkelijkheid het tegenovergestelde effect heeft.

Door onterecht ‘sorry’ te zeggen, nemen we verantwoordelijkheid voor dingen die bijvoorbeeld helemaal niet fout zijn of ónze fout niet zijn. Zo halen we onze eigenwaarde onterecht naar beneden.

Hoe ga jij om met eventueel verdriet? Wat doet het verdriet met jou als je in gezelschap van anderen bent? Zeg jij wel eens ‘sorry’ voor je getoonde tranen of emoties?

Ik las hierover een gedichtje op een wenskaart:
Ik zou je willen zeggen, dat je me niets hoeft uit te leggen
Of niet voor hoe je je voelt, sorry hoeft te zeggen.

Zeg jij wel eens onterecht ‘sorry’ voor je emoties en zou je dit wel anders willen? Mogen verdriet en andere emoties er van jou zijn of ‘vecht’ je er vaak tegen? Zou je ze wel wat meer willen toelaten of willen tonen, maar is dit lastig voor jou?

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) kan je hierbij helpen! Mail of bel me gerust voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken wat je zou willen veranderen!

Je bent welkom!