Blog

Blog: Waarom ik doe wat ik doe …

Laatst vroeg een (jonge) cliënt aan mij “wat heeft u eigenlijk allemaal gedaan qua opleiding en werk?”. “Heb je even?”, zei ik lachend. Na diverse banen in wisselende organisaties ben ik op latere leeftijd weer gaan studeren. Gewoon omdat het kon en ik er zin in had ! Wat vind ik nu écht leuk en interessant, ongeacht of ik er iets mee ga doen?

Zonder verwachting gestart met een HBO-opleiding Psychologie. Zou ik dit kunnen? Kan ik het combineren met mijn werk? Het viel mee! Wat was het interessant en leuk!

Daarnaast boeiend en leerzaam, zeker ook de ins-en-outs van mijn eigen leven! Zelfreflectie is een strenge eis vanuit de opleiding. Je kunt mensen niet helpen en begeleiden als je niet zelf ‘met de billen bloot’ durft en inzicht hebt in je eigen ‘worstelingen’ en je eigen (vermijdings)strategieën. Kortom, waarom doe ik wat ik doe en hoe doe ik dat?

Aan de andere kant viel het ook niet mee, het was hard werken, hard leren met af en toe de moed die me in mijn schoenen zonk. Maar, ook dankzij mijn lieve medestudenten die mij in dipjes weer oppepten, toch het einde van de streep gehaald!

En toen? Ja, dit was het! Hier wilde ik andere mensen ook in begeleiden. Ieder mens gaat wel eens door lastige, nare of zware periodes in zijn leven. Die momenten waarop je het even niet meer alleen kunt of wilt. Omstandigheden waarin je behoefte hebt aan een onafhankelijk, niet-oordelend, luisterend oor. Die met je meedenkt, je een spiegel voorhoudt en je leert kijken naar hoe je met zaken omgaat. En bovenal, die samen met jou kijkt naar wat je kunt doen als je het anders wilt. Sparren over wat belangrijk voor jou is, in jouw leven. En wat je nodig hebt om te bereiken wat je wilt!

Hoe mooi is dat, zulk werk? Mijn eigen counselingspraktijk is voor mij het bewijs dat iets gaan leren wat je echt leuk of interessant vindt een waardevolle stap kan zijn. In ieder geval in mijn leven!

Deze genomen stap, die mij iedere dag weer zo gelukkig maakt. Die zorgt voor het gevoel van dankbaarheid dat ik dit werk mag doen! Al die gesprekken met mensen die me in vertrouwen nemen en dapper aan de slag gaan met hun ‘worsteling’ omdat ze het graag anders willen!

Heb jij ook behoefte om eens over je leven te praten? Je bent welkom! Ik heb een niet-oordelend, integer en deskundig luisterend oor voor je. En ik dank je vast voor de inspirerende en leerzame gesprekken die ze vaak voor mij zijn!

Olga van den Hoff
Kom samen ACTief op weg!

#psychologie #passie #gesprekken #leven