Blog

Blog: Fysieke aanraking!

Fysieke aanraking.
Wat als je dit weinig of eigenlijk nooit hebt gekregen of krijgt en er wel naar verlangt?

Helaas spreek ik regelmatig cliënten die zich eenzaam blijken te voelen. Die ooit afgewezen zijn als kind, en ook als volwassene, en gedurende hun leven weinig knuffels en aanrakingen gehad hebben.

Onze huid is het grootste orgaan wat we hebben. Het is ons primaire communicatiemiddel en het is onze belangrijkste beschermer. Miljoenen zenuwcellen in onze huid reageren op aanrakingen.

Bij aanraking van de huid sturen de zenuwcellen signalen naar de hersenen. Onze hersenen produceren hierop endorfine, het zogenoemde gelukshormoon. Endorfine zorgt ervoor dat we ons prettig voelen, maar het stimuleert ook ons immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling.

Als we knuffelen of elkaar aanraken, komt in onze hersenen ook het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine zorgt voor hechting en een sterke band, maar het heeft nog meer positieve effecten. Het vermindert ook gevoelens van stress en angst.

Gek genoeg merken onze hersenen niet of iemand anders ons knuffelt of dat we dat zelf doen. Onszelf omarmen of onze handen gekruist op onze hart-/borststreek leggen, kalmeert ons brein ook direct en zorgt er zo voor dat er minder stresshormoon wordt afgegeven.

Dat is dus fijn, als we ons eenzaam voelen en behoefte hebben aan een knuffel of aanraking kunnen we dit onszelf ook geven. Maar wat als dit niet lukt? Soms blijkt verdrietig genoeg dat de herinnering en de bijbehorende mentale pijn zo groot is, dat het ook te moeilijk blijkt om onszelf kalmerend aan te raken.

Ken jij iemand die in een verdrietige of lastige periode zit in zijn of haar leven? Waarvan je weet dat diegene weinig kan ondernemen of regelmatig alleen is? Kijk eens of je naast jouw aandacht en luisterend oor of wellicht praktische hulp ook eens een aanraking kunt bieden?

Stilte en alleen een voorzichtige aai over de bol? Een kort moment van een bemoedigende hand op iemands schouder of been? Of even kort een arm om iemand heen slaan? Misschien zelfs je hand uitreiken en kijken of iemand verbinding wil maken. Of je armen gespreid aanbieden als je voelt dat dat welkom zou kunnen zijn.

Als je echter afstand voelt of weigering, respecteer die grens en ga er niet overheen. En eerst vragen of een knuffel of handreiking welkom is, is ook altijd een mogelijkheid!

Een klein gebaar van aanraking … het kan sommige mensen zo goed doen!

#eenzaam #aanraking #zelfcompassie #endorfine #oxytocine