Blog

Blog: Waarom lukt het mij niet en anderen wel?!

“Waarom lukt mij dit nou niet?”

Een vraag van een cliënt. Hij vertelt dat hij het 365-dagen succesvol-programma volgt en zich een sukkel voelt. Anderen lukt het wel. Er zit een coach bij. Het lukt hem niet. De vergelijking met anderen in zijn groepje (30 totaal) maakt dat hij zich steeds onzekerder voelt. Stress ervaart. Aardig op is.

Stop. Hij (en jij?) is niet uniek en er is niets mis met hem (of met jou) als zo’n programma niet zomaar lukt.

We worden allemaal geboren met een genen-pakketje (je aangeboren mate van kwetsbaarheid), in combinatie met je leerervaringen bouw je jouw gedragspatronen op. Dit maakt jou uniek. In hoe je je leven leidt en hoe je reageert op druk en stress.

Zoek naar jouw eigen unieke manier van veranderen. Wat is voor jou belangrijk? Wat heb jij nodig? Hoe en waar zou je dat kunnen vinden? Wat zijn jouw mogelijke hulpbronnen die je in kunt schakelen? Heb zelfcompassie. Zet jouw unieke kleine stappen op weg. Wat een kleine concrete stap voor jou is, kan er voor een ander compleet anders uitzien. Vergelijk je niet met anderen (zij zijn ook uniek). Doe het op jouw wijze en tempo. Ieder stapje is er gewoon weer één.

Toegeven dat dit programma of deze manier voor jou (nog) niet werkt of dat jij iets anders nodig hebt, is ook al een waardevol inzicht/stapje.

“Ik ben weer terug bij af …”

Een andere cliënt. We praten over het feit dat je als mens soms een specifiek boek leest, een cursus, een workshop, een retraite, een begeleidingstraject of therapie volgt, en je je daarna wel echt beter in je vel, rustiger, blijer, vitaler voelt!

En dan … is het ineens voor je gevoel weer mis in je leven … het is misschien wéér stressvol, zwaar, angstig, onzeker, verdrietig, ellendig, eenzaam? Oké. Er is op zo’n moment niets mis met jou! Oordeel niet streng over jezelf. Het is heel menselijk en normaal dat je leven niet altijd in balans is en blijft. Niet altijd leuk is. Niet altijd makkelijk is.

Neem even een pas op de plaats. Bekijk of je draaglast nog in balans is met je draagkracht. Kortom, neem je leven weer eens onder de loep. Alles wat je aandacht geeft (positief of negatief) groeit en draagt bij aan jouw leven!

Wil jij ook eens praten over dingen die jij graag anders wilt en waarbij het je tot nu toe nog niet gelukt is om het te veranderen of te bereiken? Neem gerust eens vrijblijvend contact op!

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen, lucht, buiten en natuur