Blog

Blog: Scheurkalender

December, de tijd van de scheurkalenders is weer aangebroken. Kalenders met spreekwoorden of gezegden liggen er ook ieder jaar tussen. Ik moet ineens denken aan … Belofte maakt schuld

Ja maar … daar kan ik toch niet op terugkomen?! Ja maar … dat heb ik toch beloofd?! Ja maar … wat als dat niet de juiste keuze blijkt? Ja maar … wat als blijkt dat ik het niet kan of niet goed doe?”. Deze vragen hoor ik regelmatig in gesprekken die ik voer. Hoor jij ze ook wel eens in je hoofd? En wat dan?

Wat vind je van jezelf als je op een keuze, beslissing of belofte terug wilt komen? Waar worstel je dan mee? De gevoelens hierover blijken heel divers … “dat voelt als falen”, “dan vind ik mijzelf egoïstisch”, “dan schaam ik mij”, “dan ben ik teleurgesteld in mijzelf”, “dan voel ik mij minderwaardig”.

Het blijkt dat mensen het in de meeste gevallen wel overkomelijk vinden als anderen op een beslissing of belofte terug willen komen, zeker als dit met een uitleg of reden gepaard gaat. Wat maakt dat we hier dan anders over oordelen als het om een belofte van of aan onszelf gaat of het een gemaakte keuze voor onszelf betreft?

Wat betekent falen voor ons, en hoe ziet dat falen er uit? Is het oké om een ‘fout’ of een ongelukkige keuze te maken? Mag iets ‘mislukken’? Ik denk ineens aan … Door schade en schande wijs worden … tja, dat helpt ook niet echt :-).

Wandelend door de met kerstverlichting versierde winkelstraten zie ik ineens in een etalage tegeltjes liggen. Op een van de tegeltjes lees ik … Fouten zijn vaak een kwestie van perspectief…  Kijk, dat is andere koek. Vanuit welk perspectief kijken we naar onszelf en kunnen we dit ook anders doen? Met meer zelfcompassie?

Herken je dit en zou je wel willen leren om met wat meer zelfcompassie in je leven te staan? Gun jezelf dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek onder de kerstboom :-)! Neem gerust contact op met me, ik pak het met liefde voor je in!

Ik wens iedereen een compassievol 2019!