Praktijkberichten

Vraag van de maand: Hoe kom ik écht los van mijn ex?

Een vraag uit de praktijk.

Cliënt: ‘Ik wil het liefst een nieuwe vaste relatie, maar ik heb nog steeds seks met mijn ex. Dit leidt nergens toe en ik wil dit dus eigenlijk wel stoppen. Ik vind dit alleen zo lastig.’

Wat speelt bij vervulling van deze behoeftes een rol? We nemen de waarden en gevoelige snaren van de cliënt eens onder de loep.

Een gewoonte of een contact willen stoppen, brengt met zich mee dat je ook iets gaat missen.

WAARDEN IN HET LEVEN
Wat maakt dat het contact met de ex fijn is? De cliënt geeft aan dat het contact vertrouwd en ook geborgen voelt.
Een laagje dieper blijkt dat het vertrouwde en geborgen contact bij de cliënt ook zorgt voor een gevoel van er nog toe doen en gezien worden.
En, er toe doen en gezien worden dragen weer bij aan de, voor de cliënt belangrijke, waarden: verbinding, erkenning en liefde.

Als het contact nu stopt, valt er dus een stukje invulling van deze waarden zomaar weg. Slik. Er is nog niets voor in de plaats. Dit maakt het o.a. zo lastig om te stoppen.

GEVOELIGE SNAREN UIT HET VERLEDEN
Aan de andere kant is er ook een kleine kier bij de deur van verwachtingen. Is er kans dat onze relatie weer goedkomt?
Deze kleine hoop brengt angst met zich mee dat de ander het contact zal stopzetten (risico op afwijzing en pijn).
Ook blijkt schuldgevoel mee te spelen. Cliënt wil met het stoppen van het contact de ander ook niet het gevoel van afwijzing geven en hiermee pijn doen, dan zou de cliënt zich schuldig voelen.

Angst voor afwijzing en schuldgevoel zijn onderdeel van de gevoelige snaren van de cliënt. Wat zijn gevoelige snaren? Een combinatie van twee factoren.

Aan de ene kant ons temperament. Dit is aangeboren (ons genenpakketje, onze mate van kwetsbaarheid), het is onze emotionele software.
Aan de andere kant onze omgeving. Deze zorgt voor de dynamiek van onze jeugd.

Deze twee factoren vormen samen onze gevoelige snaren, gedragspatronen die begonnen zijn in onze kindertijd en zich ontwikkelen naarmate we ouder worden.
Deze patronen bepalen grotendeels hoe we denken, voelen en handelen (met name onder stress) en hoe we met anderen omgaan. Ze kunnen sterke gevoelens oproepen zoals boosheid, angst en verdriet.

Voor de cliënt is uit de gevoelige snaren een korte-termijn strategie ontstaan om controle over de situatie te behouden, in balans te blijven en rust in het bijkomende stressgevoel te krijgen.

Hier is niets mis mee. Echter, deze korte-termijn strategie staat de lange-termijn strategie (‘ik heb behoefte aan een nieuwe relatie en ik wil daar ruimte voor hebben’) wel in de weg.

Door o.a. inzicht in deze zaken en te oefenen met opdrachtjes om er op een andere manier mee om te gaan, kreeg de cliënt op termijn weer grip op de situatie en regie over eigen leven. De cliënt kon op een compassievolle wijze met de geleerde handvatten bereiken wat vanuit de waarden zo’n belangrijke wens was.

Worstel jij ook met iets? Zit je niet goed in je vel? Ervaar je keuzestress?
Soms is het prettig om er met een professional over te praten. Gewoon een niet-oordelend luisterend oor die je kan helpen om inzicht te krijgen en samen te kijken naar wat jij nodig hebt om er anders mee om te kunnen gaan.

VRAAG VAN DE MAAND
Iedere maand zal ik 1 vraag vanuit een praktijksituatie (anoniem) beschrijven.
Heb jij ook een dringende vraag over iets waar jij mee worstelt? Stuur dan gerust een persoonlijk berichtje (info@vandenhoffcounseling.nl).

#waarden #stress #keuzes #vraagvandemaand