Praktijkberichten

Interview netwerk therapeutpsycholoog met Olga van den Hoff | Van den Hoff Counseling

Praktijk

1. Waar zit je praktijk?

Op de Fonteinlaan 5, 2012 JG Haarlem. Dit is op op de grens van Haarlem naar Heemstede toe.

Mijn praktijkruimte zit op de eerste etage van een verzamelgebouw waarin meerdere ondernemers gevestigd zijn. Ik kijk uit op de bomen en de hertjes van de Haarlemmer Hout, prachtig!

2. Waarom ben je therapeut geworden?

Een tijd geleden vroeg een (jonge) cliënt aan mij “wat heeft u eigenlijk allemaal gedaan qua opleiding en werk?”. “Heb je even?”, zei ik lachend. Na diverse banen in wisselende organisaties ben ik op latere leeftijd weer gaan studeren. Gewoon omdat het kon en ik er zin in had :-)! Wat vind ik nu écht leuk en interessant, ongeacht of ik er iets mee ga doen?

Zonder verwachting gestart met een HBO-opleiding Psychologie. Zou ik dit kunnen? Kan ik het combineren met mijn werk? Het viel mee! Wat was het interessant en leuk!

Daarnaast boeiend en leerzaam, zeker ook de ins-en-outs van mijn eigen leven! Zelfreflectie is een strenge eis vanuit de opleiding. Je kunt mensen niet helpen en begeleiden als je niet zelf ‘met de billen bloot’ durft en inzicht hebt in je eigen ‘worstelingen’ en je eigen (vermijdings)strategieën. Kortom, waarom doe ik wat ik doe en hoe doe ik dat?

Aan de andere kant viel het ook niet mee, het was hard werken, hard leren met af en toe de moed die me in mijn schoenen zonk. Maar, ook dankzij mijn lieve medestudenten die mij in dipjes weer oppepten, toch het einde van de streep gehaald!

En toen? Ja, dit was het! Hier wilde ik andere mensen ook in begeleiden. Ieder mens gaat wel eens door lastige, nare of zware periodes in zijn leven. Die momenten waarop je het even niet meer alleen kunt of wilt.

Omstandigheden waarin je behoefte hebt aan een onafhankelijk, niet-oordelend, luisterend oor. Die met je meedenkt, je een spiegel voorhoudt en je leert kijken naar hoe je met zaken omgaat. En bovenal, die samen met jou kijkt naar wat je kunt doen als je het anders wilt. Sparren over wat belangrijk voor jou is, in jouw leven. En wat je nodig hebt om te bereiken wat je wilt!

Hoe mooi is dat, zulk werk? Mijn eigen counselingspraktijk is voor mij het bewijs dat iets gaan leren wat je echt leuk of interessant vindt een waardevolle stap kan zijn. In ieder geval in mijn leven!

Deze genomen stap, die mij iedere dag weer zo gelukkig maakt. Die zorgt voor het gevoel van dankbaarheid dat ik dit werk mag doen! Al die gesprekken met mensen die me in vertrouwen nemen en dapper aan de slag gaan met hun ‘worsteling’ omdat ze het graag anders willen!

Leven

1. Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?

* Gelachen om mijzelf. Ik was zo geïrriteerd omdat ik niet handig ben en een doe-het-zelf tafeltje
bijna niet in elkaar kreeg, aaarrchhh.

* Gelachen met mijn bejaarde moeder om het feit dat we zo enorm zaten te genieten van heerlijke
verse chocoladetruffels (we waren twee blije kinderen haha), zomaar, bij een kopje thee.

2. Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?

Met het beantwoorden van dit soort vragen ben ik gestopt. Ik probeer zoveel mogelijk bij de dag te leven. Er gebeuren zoveel onverwachte dingen, geen idee hoe mijn leven er over vijf jaar voor staat. Wensen en kleine doelen zijn er uiteraard en ik probeer te focussen op de dingen die ik belangrijk vind in mijn leven.

Ik heb een kaart in mijn praktijkkast staan: Yesterday is history, tomorrow a mystery, today is a gift, that’s why we call it the present.

3. Wat zijn je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd?

Piano spelen, film, lezen, wandelen, yoga, fotograferen.

4. Waar word jij blij van?

Mijn werk.
Lachen met vrienden.
Sport kijken.
Citroenijs.
Een badderend roodborstje.

5. Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?

Meerdere malen in mijn leven in verschillende periodes van mijn leven. Ook tijdens de psychologie-opleiding krijg je in alle studiejaren reflectie- en supervisiegesprekken over je eigen leven en over oefen- en stagegesprekken die je voert.

Heel, heel leerzaam en heel fijn om met een niet-oordelende en empathische professional gesprekken te voeren. Gun jezelf dit als je leven even niet loopt zoals je graag wilt. Je kunt het soms gewoon even niet alleen.

6. Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?

Concertpianist (haha). Als ik daar talent voor zou hebben dan hè. Ik speel graag piano. Muziek kalmeert, muziek ontroert en muziek geeft kracht.

Als ik boos of verdrietig ben, dan speel ik. Eerst boos of verdrietig en na een half uurtje verdwijnt de emotie en kan ik gewoon ‘lekker’ piano spelen.

Maar soms gebeurt het tegenovergestelde. Ik speelde als jong meisje ooit eens een stuk van Bach tijdens pianoles. Het was prachtig maar … toen ik de laatste noot gespeeld had, stroomden de tranen over mijn wangen. Ik zei snikkend “het is een prachtig stuk, maar ik word er zo ongelofelijk verdrietig van”.

Mijn pianolerares zag het aankomen zei ze, ik ging schijnbaar steeds zachter spelen en ze zag wat er bij mij gebeurde. De kracht van muziek.

Inspiratie

1. Wie vind je inspirerend?

In mijn vakgebied is dat voor mij absoluut psychiater Irvin Yalom. Hoe hij zijn praktijkervaringen deelt en beschrijft, zo open en kwetsbaar. Zo menselijk. Zo, zo leerzaam voor mij als therapeut.

2. Jouw favoriete boek en boekentips?

Privé lees ik veel en daar kan ik niet zomaar 1 favoriet uit kiezen. Ik heb op mijn website mijn digitale boekenkast vermeld staan met boeken op mijn vakgebied. Ik kies daar ieder jaar mijn favoriet voor dat jaar uit.

Bijvoorbeeld het boek: Zelfcompassie (Kristin Neff)
Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. Dat ontdekte psychologe en boeddhist Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie met haar vader.

Steeds weer belandde ze bij verkeerde mannen en in relaties die haar niet gelukkig maakten, totdat ze besefte dat ze pas liefde kon geven als ze zichzelf liefhad.

Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen

Of het boek Het onverwoestbare kind (Lillian B. Rubin)
Hoe komt het dat sommige mensen het meest wrede, pijnlijke verleden te boven weten te komen, terwijl het bij anderen hun hele leven beheerst?

In Het onverwoestbare kind geeft Lillian B. Rubin antwoord op deze indringende vraag aan de hand van de levensverhalen van volwassenen – waaronder dat van haarzelf- die als kind gebukt gingen onder ernstige vormen van fysiek en geestelijk geweld in hun gezin en sociale omgeving, maar desondanks de weg wisten te vinden naar een bevredigend leven.

Of het prachtige boek Eendagsvlinders (Irvin D. Yalom)
In dit boek werpt Yalom aan de hand van zijn ervaringen met een tiental patiënten nieuw licht op wezenlijke levenskwesties die iedereen raken, zoals ouder worden, de angst voor de dood, het maken van keuzes, fundamentele eenzaamheid en het zoeken naar een betekenisvol leven. Iedereen die geïnteresseerd is in de menselijke psyche en in persoonlijke groei zal zich kunnen identificeren met de tijdloze, existentiële vragen die in dit boek aan de orde komen.

3. Jouw favoriete spreuk / quote?

“Houd je hart erbij, dan klopt alles.”
“Trust your journey, your speed doesn’t matter, forward is forward.”

4. Wat is jouw missie?

Mensen die in mijn praktijk komen begeleiden naar het punt dat ze vanuit hun hart zeggen:

Ik ben Echt mijzelf!
(ik vind mijzelf de moeite waard, ik ben aardig voor mijzelf, ik voel dat ik echt oké ben zoals ik ben);

Ik durf Echt mijzelf te zijn!
(ik heb oog voor wat ik echt belangrijk vind in mijn leven en ik durf dit ook genoeg te laten zien en horen).

5. Wat is jouw tip om je gelukkig te voelen?

Bekwaam jezelf in zelfcompassie. Hier zijn verschillende oefeningen voor.

Zelfcompassie vergt moed en kracht. Je geeft jezelf wat nodig is. Je wilt je verbonden voelen met anderen. Je hebt je eigen grenzen helder. Je bent dan gewoon net zo aardig en menselijk voor jezelf als je voor anderen bent.

 - Olga van den Hoff
www.vandenhoffcounseling.nl