Blog

Blog: Authenticiteit, alleen zijn, eenzaamheid

Authenticiteit. Echtheid. Trouw zijn aan je eigen persoonlijkheid, ondanks externe factoren en invloeden.

Vandaag ging ik zelf met dat thema aan de slag. Vaktherapeut Angelique Goos kwam een sessie bij mij doen. We zijn bezig om wat dingen gezamenlijk te gaan doen en ik wilde graag eens een eigen sessie onder haar begeleiding ervaren.

Op de middelbare school werd mij verteld dat ik niet creatief was, dat ik niet kon tekenen en dat heeft mijn kleine ik nog wel in haar hoofd zitten. Ik merkte op dat de gedachte … ik kan niet tekenen … direct naar boven kwam. Wel werd ik direct blij van haar enorme doos met kleurige wasco-krijtjes. Ik wilde graag met het thema ‘alleen’ aan de slag. Niet te verwarren met eenzaamheid!

Alleen. Wat betekent dat woord voor jou? Single zijn? Je alleen voelen in een relatie? In stilte zijn zonder mensen om je heen? Kinderloos zijn? Is het een prettig woord voor jou of juist niet? Ben jij oké alleen?

Vinden de mensen om jou heen het oké als je alleen bent? Ik krijg vaak de opmerking “huh, ga je alleen?” als ik een paar dagen naar Zeeland vertrek. “Is dat niet ongezellig?”, “voel je je dan niet eenzaam?”, “kun je niet iemand meevragen?”, “wat doe je dan de hele dag?”.  Sommigen vinden het onbegrijpelijk, zielig of raar.

Ik hoor in mijn praktijk ook verhalen over oordelen van anderen over het alleen zijn van mijn cliënten. Men vertelt bijvoorbeeld … “ze praten dan over mij in de trant van: daar is vast iets raars mee” of …. “ze doen me pijn met de opmerking … zeker lekker alleen zo, geen rekening hoeven houden met anderen en altijd je eigen plan kunnen trekken” of … “ik word buitengesloten omdat ik geen kinderen heb, ze gaan er dan vanuit dat ik geen zin heb in die verhalen of me er niet in kan verplaatsen.”

Terug naar de sessie. Ik mag het eerste vel vullen. Heerlijk verschillende kleuren vegend aangebracht, lekker rustgevend om te doen. Je handen de kleuren laten kiezen en iets laten ontstaan. Prima. Uhh, nu dikker tekenen, alsof je schrijft. Hee, dat is gek. Ik teken geen ronde vormen of vloeiende lijnen, maar mijn handen tekenen iets anders dan ik mooi vind (ha, daar is mijn ego). Nu moet ik een lelijke kleur kiezen. Met poepbruin aan de gang gaan, zorgt ervoor dat ik zelfs wat agressiviteit ervaar. Haha. Bah … nu heb ik mijn tekening verpest (welkom ego2).

De tweede opdracht is fijn. Hè, heerlijk, ik mag weer tekenen wat ik voel bij de opdracht. Bij de vragen van Angelique komen herinneringen naar boven. Ik vertel mijn anekdotes. Voel weer van alles en ik realiseer me van alles. Uiteindelijk voel ik tranen opkomen en laat ze de vrije loop. Het is goed. Het is mooi. Ik vind het prachtig. Ik kan makkelijk naar mijn gevoel en het toelaten en dat gebeurde nu ook. Altijd zo fijn als emoties er gewoon mogen zijn. Zonder oordeel.

Ik dank Angelique voor haar aandacht en begeleiding. Ik vond het geweldig en ja, ik heb er vertrouwen in dat mensen bij haar in veilige en kundige handen zijn. En wat kan creatieve therapie fijn zijn als woorden even niet (mogen) komen of als emoties nog niet voelbaar of toelaatbaar zijn.

We gaan samen mooie dingen ontwikkelen, Angelique, tot snel weer!

En jij, lezer? Wil jij jezelf ook helemaal oké vinden zoals je bent? Wil jij ook durven om jezelf te laten zien en horen? Neem gerust eens contact op met Angelique of met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Echt en mooi jezelf zijn, ook voor jou!

#authenticiteit #vaktherapie #beeldendetherapie #psychosocialetherapie