Blog

Blog: #doeslief

“Ga opzij met je kutkar!”

Een gesprekje onderweg vandaag. Ik wandel richting de Haarlemmer Hout en mijn praktijkruimte. Ik loop langs een fietspad. Ik zie twee mensen aankomen.

Een dame op de fiets (middelbare leeftijd) en een meneer (jonge leeftijd) in een elektrische rolstoel. De vrouw passeert mij, ik zeg gedag. Daarna tref ik de meneer op ons pad. De man en ik zeggen elkaar gedag. Het is tegenwoordig toch wat, zegt de man. Zoveel ongeduld, zoveel agressiviteit. Het wordt steeds erger, merk ik.

Ik vraag hem naar zijn ervaring. Het blijkt dat de mevrouw net ongeduldig naar hem geroepen had ‘ga opzij!’. Oh, zegt hij. Dat gebeurt regelmatig, hoor. Krijg ik ‘ga opzij met je kutkar’ naar mijn hoofd geslingerd. Of … ‘schiet eens op!’ En als ik op een helling naar beneden wat afrem, roepen sommigen geïrriteerd … ‘geef eens gas, man!’.

Tja, helaas moeten diverse mensen in allerlei omstandigheden dealen met dit soort ongeduld, agressiviteit en vreselijke teksten en toch schrik ik er van. Ben even stil. Meent u dit nou. De man vertelt dat het toeneemt, dat het in de jaren steeds erger wordt. Waar gaat het naar toe, verzucht hij.

In mijn praktijk spreek ik vele mensen die snakken naar sociale verbondenheid. Die zich eenzaam voelen in een relatie of gezin. Verbinding is een woord wat regelmatig valt bij het praten over hun behoeften. En veel gesprekken gaan over stress. Over korte lontjes. Over moeheid. Over ontploffen en snel boos worden of agressief reageren.

De man zegt … mensen zeggen elkaar op straat tegenwoordig nauwelijks meer gedag, mensen maken weinig praatjes meer met onbekenden op hun pad, mensen knikken niet eens gedag naar elkaar. De man vindt dit jammer en een verarming van de samenleving. We spreken af dat wij het blijven doen.

Terwijl we elkaar een fijne dag wensen en ons pad vervolgen, bedenk ik mij dat ik soms ook compleet in gedachten verzonken of gehaast op straat loop. Ik ga er weer meer opletten. Als ik glimlach naar mensen die ik tegenkom, zijn er maar weinigen die geen glimlach terug schenken. En als ik mensen een compliment geef of iets zeg over hun hond, is er niemand die daar niet positief op reageert.

We kunnen het nog best. Toch?

#socialeverbondenheid #eenzaamheid #communicatie #geduld #gedagzeggen #contact #doeslief