Gedachten

Artikel: we-moeten-vaker-nadenken-over-de-zin-van-het-leven-bijvoorbeeld-door-soaps-te-kijken

Dit. Dit is waar veel gesprekken in mijn praktijk uiteindelijk over gaan. Identiteit. Authenticiteit. Autonomie. Waarden. Drijfveren. Intrinsieke motivatie.

Filosoof Maarten Coolen: ‘Burn-outs treden vooral op bij mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om hun werk te doen, valt mij op. Bij hen is het verlangen groter om op een betekenisvolle manier bij te dragen aan de samenleving. Verplegers, leraren – juist op die plekken krijgt de intrinsieke zin zo weinig erkenning. Weet je waarom een verpleegster burn out raakt? Omdat ze zegt: mijn eigenlijke taak is een andere.

‘Het is niet het teveel aan werk dat haar opbreekt, het is de invulling van het werk op een manier die voor haar gevoel niets te maken heeft met wat zij als de zin van haar werk ziet. Dan heb je dus managers die het personeel een cursus tijdmanagement aanbieden. Dan heb je er dus niets van begrepen.’

‘Ik zeg: nadenken over wat het is om mens te zijn en over wat een goed leven is. En dan niet door te zeggen: doe een mindfulnesscursus. Daarmee leg je het probleem weer bij het individu neer, het lost niets op. Het kan prettig zijn om te doen, maar eigenlijk is het een voorschrift: als je het zo en zo doet, komt het goed en als het niet lukt, ligt het aan jou. Ben je weer terug bij af.’

Wil jij ook eens sparren over je leven? Over wat jou drijft in je leven? Waar jij voor staat? Wat jij belangrijk vindt of hoe je daarachter kunt komen? Voel je welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Lees het gehele artikel: Filosoof Maarten Coolen “we-moeten-vaker-nadenken-over-de-zin-van-het-leven-bijvoorbeeld-door-soaps-te-kijken