Blog

Blog: Mooi Mijzelf?!

To be beautiful means to be yourself.
You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.
– Thich Nhat Hanh –

Mooi Jezelf?! Zijn? Durven? Te lang, te kort, te rood, te bleek, te slim, te dom, te bang, te druk, te dun, te dik, te snel, te langzaam, te boos, te verdrietig. Oordelen. Het komt regelmatig ter sprake.

Oordelen over je verlegenheid. Oordelen over je uiterlijk. Oordelen over je angsten. Oordelen over je leven. Oordelen over jou. Is het herkenbaar? Wat doet dit met jou? Zorgt het voor onzekerheid? Schaamte? Schuldgevoel? Wegcijferen. Aanpassen. Je schouders eronder zetten of over je grenzen gaan? Introvert, sensitief zijn. Overprikkeling. Hoor jij wel eens … ‘jij kunt weinig hebben’?

Twee vragen spelen vaak een rol in de worsteling die onzekere cliënten in mijn praktijk beschrijven.

Ben ik Mooi mijzelf? (vind ik mijzelf de moeite waard en voel ik dat ik echt oké ben zoals ik ben?).
Durf ik altijd Mooi mijzelf te zijn? (heb ik oog voor wat ik zelf belangrijk vind, waar ik voor sta en laat ik dit ook genoeg horen en zien?).

In de gesprekstrajecten maak ik o.a. gebruik van de Acceptance and Commitment Therapy (afgekort ACT). Deze therapievorm gaat ervanuit dat gevoelens van spanning, angst, irritatie en verdriet net zo bij het leven horen als regen, wind en zonneschijn. Maar net zoals een bui (te) lang kan aanhouden, kunnen deze gevoelens je soms ook ‘opslokken’ en kunnen negatieve gedachten zorgen voor innerlijke worstelingen. ACT leert je om op een andere manier om te gaan met gedachten en emoties zodat je weer op weg kunt in het leven dat jij wilt leiden. Ontdekken wat er voor jou écht toe doet en wat je kunt doen om te bereiken wat jij wilt.

Een aantal ACT- en zelfcompassieoefeningen uit mijn praktijk heb ik gebundeld. In een werkboekje. Omdat cliënten daarom vroegen. Ik noem het mijn witboek en de titel moge duidelijk zijn. Mooi mijzelf met compassievolle armen en glimlach.

Mooi jezelf. Zijn. Durven. Het is nooit te laat.

Lees verder over het witboek en de bestelmogelijkheid: Mooi mijzelf

www.mooimijzelf.nu (website nog in ontwikkeling)