Blog

Blog: Zo trots als een pauw …

Soms hè. Soms ben ik zo trots. Soms ben ik zo trots op cliënten. Deze week was zo’n trotse week. Er waren diepe dalen met inzicht. Stijgende lijnen. Eyeopeners. Stapjes. Prachtige zelf-analyses en conclusies. Wauw cliënten, respect voor jullie en gewoon ineens weer zo trots op jullie! Steeds dichterbij komen bij het voelen en durven zeggen … ik ben echt en mooi mijzelf! Met al mijn kwaliteiten en talenten én mijn twijfels, angsten en onzekerheden.

Vandaag weer een gesprek met een twintiger. De cliënt vertelt over het trainen met ‘ruimte innemen’ door het blijven doen van een bepaalde oefening. En had daarbij ook nog geoefend met, in alle onzekerheid en angst, zich uitspreken. Over wensen, behoeften. Vormen van grenzen voelen en benoemen. Nee of ja zeggen vanuit eigen gevoel. En dan vertelt de cliënt over zijn eyeopener.

‘Olga, ik dacht dat mijn drive, mijn positiviteit, mijn inzet, mijn vrolijkheid, mijn compassie, mijn behulpzaamheid, echt bijdroeg aan het me goed voelen. Dat het mij als mens goed deed. Dat ik het nodig had om mensen om mij heen blij te maken en dat ik daarmee goed bezig was.’

‘Nu ik meer mijzelf durf te zijn, dus soms gewoon stil of verdrietig of moe (maar niet onaardig of zo hoor), en me daarnaar gedraag, merk ik pas hoeveel rust dat brengt. Hoe ik dat merk? Minder stress. Hoe ik dat merk (haha)? Dat ik mijn spieren minder aanspan. Minder krampachtig ademhaal. Dat ik me ‘luchtiger’ voel. En weet je, mensen reageren precies hetzelfde. Er is geen verschil wat mensen dan doen of zeggen. Blijkbaar mag ik ook gewoon zo zijn. Gek eigenlijk dat ik dacht dat mijn oude gedrag mij gelukkig maakte, terwijl ik nu voel dat het me eigenlijk heel veel stress opleverde.’

Cliënt straalt. Is blij. Even zichzelf. In een heel verdrietige en zware periode in het leven van deze jonge cliënt.

Ik loop richting huis en denk nog even aan jou. Lieve cliënt, weet hoe ik je bewonder in hoe je met alles omgaat, hoe je naar jezelf kijkt, hoe je je ontwikkelt. Ik gloei van trots. Gewoon. Daarom.

En dit soort eye-openers en ontwikkelingen had ik deze week met meerdere cliënten. Wat jongere cliënten én wat oudere. Wat ben ik trots op al mijn cliënten. Wat heb ik toch een prachtvak. Dankbaar. Stil.

#authenticiteit #autonomie #grenzen #mooimijzelf #ACT #AcceptanceandCommitmentTherapy #waarden