‘Ik ben de hele week aan het denken geweest over jouw opmerking. Dat was wel even een eyeopener’.
Soms zeg ik ‘terloops’ iets en hakt die opmerking er bij een cliënt in.
Ik vroeg om welke opmerking het ging, want in een gesprek van een uur vallen er vele vragen, overwegingen en herhalingen.
‘Je zei toen aan t einde nog even … het gaat hierbij misschien ook om kúnnen ontvangen.
Ik heb hierover nagedacht en ja, ik geef voornamelijk, ik neem het initiatief, ik betaal eigenlijk altijd. En dat vind ik écht helemaal oké, maar ik jaag er schijnbaar wel mensen mee weg.
Ik ben ergens niet gewend om te ontvangen. Vind ik ook lastig.’
Wederzijds. Balans. Gelijkwaardigheid. Begrippen die veel cliënten belangrijk vinden.
Een relatie is een constante gelijkwaardige vereffening van geven en ontvangen (boek De Fontein, Els van Steijn). Als jij geeft en de ander kan dat ontvangen, dan staat de ander op dat moment in t krijt bij jou.
Dit verschil in schuld creëert een afhankelijkheid van deze persoon naar jou. Het is belangrijk dat deze ander jou dan ook weer iets kan geven, zodat de ‘liefde’ geretourneerd kan worden en de schuld weer weg is en de gelijkwaardige verbinding stand houdt.
Het geven en ontvangen hoeft niet in dezelfde hoedanigheid te worden uitgewisseld. Een kleine attentie, een compliment of een bedankje is ook geven aan de ander.
Wuif een compliment of bedankje van een ander dan ook nooit weg.
Zeg niet dat het cadeautje niet nodig was en dat de persoon dat niet meer moet doen als jij wel altijd iets meeneemt of vaak betaalt voor de ander. Ontvang ook.
Niet zo makkelijk, denk je? Klopt!
Wil jij ook leren (kúnnen) ontvangen? Of er meer over weten? Neem gerust contact op.
#relatie #verbinding #vriendschap #compliment #gevenennemen
0 Reacties