Home » Blogs » The Voice of Holland
The Voice of Holland

The Voice of Holland

door | 21 jan, 2022 | Blogs

Herbeleving. Ik knip het licht aan. Slapen is kansloos. Eigen schuld denk ik direct.

Ik heb deze week alles gekeken, alles gelezen. TVOH. En nu lig ik in mijn eigen veilige bed. Trillend en zwetend word ik wakker. Zie alle beelden. Het grotendeels blote lijf. Ruik zijn geur. Voel mijn schrik en bevriezing.

Seriously, Olga, na ál die jaren??

Tijdens #METOO postte ik mijn verhaal op Facebook. Het was een stap na zoveel twijfels – er zijn zoveel ergere verhalen. Kan ik dit wel maken. Overuren in mijn hoofd. En ik postte alleen op Facebook. Niet op LinkedIn, ik durfde niet. Werkconnecties uit die tijd. Wat zullen ze wel niet denken.

Nu dus toch op LinkedIn. De solidariteit weegt zwaarder dan de angst voor de meningen die we op social media om onze oren krijgen. Hier heb je het John, je gevraagde openheid. Met een zenuwkriebel in mijn maag en ineens een traan in mijn ogen.

Mijn post van 25 oktober 2017:

#METOO. Verliefd? En dan? Wat is de invloed van hormonen op ons gedrag? Vertroebelt het onze blik? Hebben we begrip voor acties die gedreven worden door onze hormonen?

Tja. Weer #METOO op de televisie. Ineens was het weer toen. Al dagen houdt het me bezig. Ik lig er wakker van. Mijn hoofd maakt overuren. Moet ik iets schrijven? Wil ik iets schrijven? Hoe voelt het als ik niets schrijf? Gek genoeg … als een soort verraad aan mijzelf. Ik kan het niet uitleggen. Ik kan de slaap niet vatten. Ik knip het licht aan en schrijf.

Ik was heel onzeker, verlegen, best bleu. Leuke baan. Had het naar mijn zin. Gezellige collega’s. Kansen, mogelijkheden.

Ik wist het niet. Ik had het niet gezien. Niet verwacht. Echt niet. Oprecht niet. Nul komma nul. Anders had ik niet, nooit …

Ik schrok me te pletter. Wezenloos. Compleet overdonderd. En bang. Bibberend en bang. Hij was verliefd. Al tijden. Hij wilde mij. 1 specifiek zinnetje speelt weer door mijn hoofd (“jij hebt alles wat mijn vrouw niet heeft”). Tja.

Een dag later. Ik kon het niet. Stond over te geven op het toilet. Ziek gemeld. Vrouwelijke collega in vertrouwen genomen. Advocaat. Einde oefening baan. Nee, hij was officieel mijn leidinggevende niet. Er was hierdoor geen sprake van machtsmisbruik. En het was niet tijdens een werksituatie. En zo erg was het allemaal niet. Hij was verliefd en handelde een beetje dom en onverstandig. En hij had toch niet …

Afijn.

Aan tafel bij #DWDD. Ik hoor teksten als “ik was verliefd, ik was altijd onzeker en dacht nu te weten dat het kon. Dat er signalen waren.”. Een ander zegt “eigenlijk liep je gewoon een blauwtje”…

Ik denk weer terug. Stom rund. Suf kind. Naïef meisje. Had ik maar nooit. Waarom heb ik de signalen niet gezien. Hoe kan het dat ik niets opgemerkt heb. Dan had ik nooit ….

We kunnen er niet over oordelen. Niet over het verhaal. Niet over de impact. Ieder mens heeft een eigen aangeboren mate van kwetsbaarheid, ons temperament. Daarnaast hebben we onze leerervaringen. Ik was een verlegen meisje. Ik had mijn jeugdervaringen met mijn eigen opgebouwde overlevingsstrategie. Een ander had op zijn manier gereageerd. Ik op de mijne. Het had impact. Het onverwachte. De schrik. De angst. Een lieve psycholoog hielp.

Hij? Hij werkt nog bij hetzelfde bedrijf en was nog jaren en is waarschijnlijk nog steeds met dezelfde vrouw. Ik blijf naast counselor ook mens. Voel een oordeel opkomen.

Ik knip het licht uit en tracht de slaap weer te vatten.

———————-

Lieve vrouwen/meiden en mannen/jongens. Heb je er nog nooit over gepraat of durf je er niet weer over te beginnen, twijfel niet. Vertel het. Aan iemand die je vertrouwt. Of stuur mij een DM of een mail (info@vandenhoffcounseling.nl). We kunnen dan een telefonische afspraak plannen of een gesprek in mijn praktijk in Haarlem centrum. Ik bied je een eenmalig, gratis, begripvol luisterend oor aan. Zonder enige consequenties.

Voel je veilig en welkom. Hou je taai.

Olga van den Hoff

Olga van den Hoff is psychosociaal counselor, coach en ACT-therapeut.

Gespecialiseerd in:

  • Onzekerheid, verlegenheid, faal- en andere angsten.
  • Laag zelfbeeld/lage eigenwaarde.
  • Niet voor jezelf opkomen (moeite met nee zeggen, geneigd zijn je aan te passen aan anderen).
  • Hoogsensitiviteit.
  • Communicatieproblemen en -conflicten.

Lezen

Gerelateerde artikelen

Blog: Simpelweg niet gelukkig

Blog: Simpelweg niet gelukkig

‘Ik schaam me diep. Dit is toch eigenlijk een kul-vraag om hiervoor naar jou te komen?’

Cliënt buigt het hoofd. ‘Want weet je, ik heb een goede baan, een dak boven mijn hoofd, geen financiële zorgen, een fantastische partner, twee gezonde en lieve kinderen, geen grote ellende in onze omgeving en … ik voel me simpelweg niet gelukkig. Ik schaam me, want hoe kan dit nou?’

lees verder
Blog: Onderdeel van de wereld

Blog: Onderdeel van de wereld

Maak jezelf weer onderdeel van de wereld!

Dat hoor ik mijzelf ineens zeggen.

‘Zo, zeg’ zegt de cliënt en is weer stil. En dan … dikke dikke tranen.

Alles al jaren maar geven. Er zijn voor anderen. Zorgen. Aandacht geven. Jezelf aanpassen of wegcijferen.

lees verder
Blog: Echt, je bent de enige niet!

Blog: Echt, je bent de enige niet!

Wat maakt jou uniek? Als mens en als therapeut? Ik zucht.

Waar kwam de zucht vandaan. Ik voel mij niet uniek. Wat is uniek? Onderscheidingsvermogen? Een combinatie van factoren?

Het enige wat me uniek maakt is mijn genenpakket en de combinatie hiervan met mijn leerervaringen. Maar, iedereen heeft zo’n genenpakket en combi met de dynamiek van het leven. Dus uniek op welk niveau?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin