Faalangst, wat is dat precies?

Faalangst is bang zijn om tekort te schieten of bang zijn dat het mislukt wat je doet of bang zijn om fouten te maken.

Faalangst zorgt ook voor lichamelijke klachten. Herken je bijvoorbeeld dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor je het warm of juist koud krijgt en je begint te zweten? Een droge mond? Trillen of beven? Last van je maag of darmen? Je ligt wakker van het piekeren over je angst, waardoor je energie afneemt en moeheid kan toenemen.

“Nou ja, zie je wel, dat dacht ik al, ik heb het verpest!”
“Ik wist het, ik kan dit niet, ik ben hier gewoon niet goed in!”
“Ja hoor, mensen vinden mij dus ook dom/raar/stom/niet interessant”.

Helaas is het bij faalangst zo dat minder leuke, maar menselijke, ervaringen een (negatieve) bevestiging voor je worden. Bijvoorbeeld … iemand zegt dat je tekort bent geschoten, je bent gezakt voor een examen, je hebt iets niet goed gedaan op je werk. Je verstand roept dan gelijk ‘zie je wel …’. Dit maakt dat het een volgende keer nog spannender wordt. Zo blijft je faalangst maar bestaan.

Sommige mensen zeggen mij “maar is angst niet menselijk? Sommige dingen zijn toch eng om te proberen”? Anderen zeggen “maar, het is toch niet erg als iets een keer mislukt, of als ik een fout maak, ik ben ook maar mens?”. Tja, zo voelt het niet voor iedereen.

Bij faalangst staat jouw angst je echt in de weg om te doen of te bereiken wat jij graag wilt. Het weerhoudt je van dingen. Je maakt strenge regels voor jezelf (zoals "ik móet het goed doen") om te voorkomen dat het misgaat.

De grote vraag is … is het mogelijk om 100% en 24 uur per dag te voorkomen dat er iets niet goed gaat of mislukt in je leven?
Wat als er dus toch iets mislukt, je een fout maakt, je tekort schiet? Hoe oordeel je dan over jezelf?

Verlegenheid, onzekerheid, een laag zelfbeeld spelen ook een rol bij faalangst. In gezelschap van anderen, op je werk, op een feestje, bij het ontmoeten van vreemden of gewoon zomaar in een gesprek. Ik hoor mensen zeggen “ja, dan denk ik … wat vindt men van mij?” Of ze vragen zich af “wat als ik iets stoms doe, iets vergeet of iets raars zeg?”. Of ze zijn bang dat ze uit de toon vallen bij hoe anderen eruit zien of zich gedragen.

Heb jij soms meer dan genoeg van je faalangst? Of van je onzekerheid, je lage zelfbeeld, je verlegenheid? Wil je je graag anders voelen? Wil je dat je angst je niet meer in de weg staat om te bereiken wat je wilt?

Neem eens vrijblijvend contact op voor meer informatie of een kennismakingsgesprek! Best een stap om te nemen? Tuurlijk. Maar, laat je verstand maar roepen dat dat best spannend is! Dat is oké en kies ervoor om toch eens te verkennen hoe je anders om kunt gaan met je faalangst! Of met je onzekerheid, lage zelfbeeld of je verlegenheid. Je bent echt welkom!

Eerst meer lezen over mij of over hoe de gesprekken in zijn werk kunnen gaan? Of terug naar de homepagina.