(31)6 513 73 819 info@vandenhoffcounseling.nl

Meer over EDR

Explore, Deepen & Resolve (EDR)

Via EDR-counseling kom je veilig en snel maar wel stapsgewijs in contact met mogelijke onderliggende oorzaken van lichamelijke en/of geestelijke klachten. 

Werkwijze

Vanuit een vriendelijke en veilige positie begin ik met een verkennende intake waarin we samen de juiste ingang vinden voor jouw hulpvraag.

Daarna gaan we door het stellen van specifieke vragen, die worden getoetst met behulp van een speciaal meetinstrument, op zoek naar mogelijk niet goed verwerkte ervaringen. Ervaringen uit jouw eigen leven of uit een vorige generatie (erfelijk trauma) en de daaraan gekoppelde emoties die onbewust een rol spelen bij het probleem dat je ervaart of de vraag die je hebt.

Generationeel trauma

En dan?

We sparren over de uitkomsten. Wat herken je? Wat weet je je nog te herinneren? Als we uiteindelijk de kern van jouw probleem of vraag en de plek in je lichaam waar de emotionele blokkade zich bevindt hebben ontdekt, koppelen we deze met behulp van meditatie en ademhaling los.

 

Resultaat

Mensen ervaren het resultaat van de (energetische) sessies in veel gevallen als een bevrijding of opluchting, als een stroom van energie of kracht, of als helderheid die verschijnt voor een te maken keuze. Of ze bemerken een fijne verbetering of zelfs het verdwijnen van de lichamelijke klacht.

Na de sessie hebben we contact en bespreken we wat er als vervolg nog nodig is. Ieder traject is maatwerk en uniek.

Sessieduur EDR-counseling

Er zijn verschillende mogelijkheden.

• Een verkennend telefonisch gesprek van 30 minuten om te kijken of EDR-counseling passend is voor jou
• Een EDR-intake of éénmalige EDR-sessie duurt 2 uur
• EDR-vervolgsessies duren 1,5 tot 2 uur
• Counselingsgesprekken (zonder EDR) duren ~50 minuten
• Een vitaliteitstest en bodyscan duurt maximaal 1 uur.

Keuze

Voor een kleine concrete vraag of kort bestaande lichamelijke klacht kan één EDR-counselingssessie afdoende zijn, terwijl grotere vragen 2 tot 3 sessies vereisen (we pellen dan als het ware steeds een laagje van de ui af). Bij jarenlange klachten/chronische problemen is het benodigd aantal sessies vooraf niet vast te stellen.

Na een eenmalige sessie kun je vaak zelf verder met de ingezette verandering.

Bij een ‘grotere’ vraag of probleem hoef je na de sessies niet alleen verder als je daar tegenop ziet. Samen kunnen we kijken hoe je met de ontstane ruimte in jezelf om kan gaan en hoe je verder gaat op het voor jou vrijgekomen pad.

 

Wat is een bodyscan

Een bodyscan is een korte EDR-sessie waarin ik via het meetinstrument je vitaliteit test en balans in je energie breng. Doordat stress afgevoerd wordt, kun je beginnen te gapen en ontspannen moe worden. De dag daarna zul je je energieker en helderder voelen.

Heel geschikt als je bijvoorbeeld in een periode van examens, mantelzorg of rouw zit en even wat ondersteuning voor je lijf wenst. Het is geen blijvende verandering als er niets in je omstandigheden verandert. Het ondersteunt je tijdelijk.

 

Bij welke hulpvraag kan EDR-counseling ingezet worden?

Ja zeg, het lijkt wel Haarlemmer Olie’ zei eens een cliënt.

EDR-counseling blijkt bij te dragen aan verandering voor kinderen, jongeren en volwassenen met diverse klachten, zoals

Lichamelijk:
• aanhoudende heftige vermoeidheid, langdurig niet fit en energiek voelen, migraine, hardnekkige of onverklaarbare pijnen, klacht of blessure die niet verbetert door fysiotherapie, rust of oefeningen, slaapproblemen, spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk, allergieën, eczeem en sommige ziekten.

Geestelijk:
• stress, kort lontje, angsten, onzekerheid, eenzaamheid, belemmerende overtuigingen, innerlijke criticus/saboteur, depressieve of verdrietige gevoelens, hooggevoeligheid.

Werk of studie:
• levensvragen, faalangst in studie, leerproblemen, gebrek aan drive of flow in werk of bedrijf, uitstelgedrag, terugkerende communicatieconflicten.

 

Wanneer is EDR-counseling niet of minder geschikt?

Als je het gevoel hebt de grip op je leven te verliezen. Praat dan altijd met je huisarts. Deze kan bepalen welke hulp voor jou het meest passend en noodzakelijk is. Psychotherapeuten en GZ-psychologen behandelen mensen met langduriger of complexe psychische problematiek. Bijvoorbeeld bij je een lange periode depressief of heel down, leeg, stuurloos of emotieloos voelen. Of bij heftige angststoornissen, jezelf beschadigen, toenemend dwanggedrag of eetproblematiek.

Als je antidepressiva slikt of andere medicatie voor je psychische klachten – vanuit huisarts, psycholoog of psychiater voorgeschreven. Omdat je met deze medicatie bepaalde gevoelens en gedragingen onderdrukt, wordt het lastiger om bepaalde veranderingen in emoties en energie waar te nemen en verschil te ervaren.

 

Wat is de achtergrond van EDR-counseling?

EDR-counseling omvat een combinatie van verschillende methodieken en benaderingen:
• psychosociale counseling en ACT (Acceptance en Commitment Therapie)
• genogrammen en familieopstellingen/systemisch werk
• elementen uit de Chinese Geneeskunde
• Neuro Emotionele Integratie / Energetisch werk
• visualisaties en ademwerk.

Deze combinatie van methodieken en benaderingen vormt een bijzonder krachtig en snel proces waar ik (Olga) zelf ook veel aan heb gehad. In meerdere persoonlijke sessies heb ik met behulp van EDR verschillende hardnekkige blessures en vastgeroeste thema’s achter me kunnen laten. Geweldig!

 

No cure, no …?

Ik geloof zo in de kracht van EDR-counseling, dat als je na 3 sessies echt vindt dat het je niets heeft opgeleverd, je alleen de eerste sessie (intake) hoeft te betalen. Dus als je geen inzichten, antwoorden of richting hebt verkregen, of als je na 3 sessies oprecht geen enkele verbetering of verandering hebt gemerkt in een lichamelijke klacht, laat het me dan weten.

Ervaringen van cliënten

(om privacy-redenen zijn de namen gewijzigd)

Eigenwaarde en richting in leven. “Mijn eerste sessie met Olga was zoals ik omschrijf een reis. Een reis naar mijn knelpunten in mijn onderbewustzijn. Telkens als Olga, met grote zorgvuldigheid, bij een knelpunt uitkwam kon ik hem vrijwel direct plaatsen.

De dagen na de sessie heb ik een aantal dagen verdriet gevoeld. Het voelde alsof het in voor mij hanteerbare gevoelens naar buiten kwam. Ik voelde duidelijk dat waar ik me normaal zo in geremd voelde, het ging stromen. Er is dus heel duidelijk een shift. Er is iets van de rem waardoor ik nu het vertrouwen en energie voel om actie te ondernemen die passend in mijn leven en werk is. Het is een ander vertrekpunt dan voorheen.

Ik ben dankbaar dat ik bij Olga terecht gekomen ben. Het veilige klimaat dat Olga mee brengt, maakt dat ik me veilig voel om me kwetsbaar op te stellen. Dank je wel Olga.”

(Valentina, Amsterdam)

Opspelende (chronische) rug-/heup-/beenpijn aan 1 kant
Dag Olga, nog even mijn reactie op de sessie van gisteren. Dit geloof je niet! Direct na de sessie ben ik gaan slapen, ik was doodmoe en zakte in heel diepe slaap. Toen ik wakker werd en ging lopen, merkte ik dat ik mijn been weer veel beter kon gebruiken. Waar ik ‘s morgens eerst nog mijn been ongeveer omhoog moest tillen om in spijkerbroek te komen😊 gaat dat nu veel beter! Ook de pijn in mijn rug is nu al minder. Hoe kan het?

Vandaag een stuk gewandeld en dat ging ook veel beter. Merk wel dat ik moe ben en eraan toe wil geven en dat op advies van jou nu echt doe. Meestal loop ik dan nog even door.

Ik ben zo onder de indruk over wat het ‘doorwerken’ van pijn eigenlijk mentaal betekent. Het is een cadeau dat zowel mijn fysieke pijn als mijn ‘mentale pijn’ hierdoor minder is geworden. Ik voel me vrijer, energieker zelfs. Dank je wel Olga, ook voor de prettige manier waarop je dit begeleidt. Het voelt heel veilig. Fijn ook dat er ruimte is voor humor, dat vind ik prettig.

(Jacqueline, Haarlem)

Plan een telefonische kennismaking

Vraag je je af of EDR-counseling past bij jou?