Witboek Mooi mijzelf?!

To be beautiful means to be yourself.
You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.
- Thich Nhat Hanh -

 

Mooi jezelf zijn? Zijn? Wanneer ben ik mooi mijzelf? Hoe durf ik mooi mijzefl te zijn?

Te lang, te kort. Te rood, te bleek. Te slim, te dom. Te bang, te druk. Te snel, te langzaam. Te boos, te stil.

Onzekere cliënten. Met allerlei oordelen over zichzelf. Mooi Mijzelf? Nee ... ik moet ... zus ... nee ... ik moet eerst zo ... ik moet dit beter .. anders ... meer ... minder. Ik schreef er dit blog over en maakte een werkboek. Het witboek Mooi mijzelf. Met goudkleurige woorden, compassievolle armen en een glimlach.

Twee vragen spelen vaak een rol in de worsteling die onzekere cliënten in mijn praktijk beschrijven.

Ben ik Mooi mijzelf? (vind ik mijzelf de moeite waard en voel ik dat ik echt oké ben zoals ik ben?).
Durf ik altijd Mooi mijzelf te zijn? (heb ik oog voor wat ik zelf belangrijk vind, waar ik voor sta en laat ik dit ook genoeg horen en zien?).

In de gesprekstrajecten, specifiek voor onzekere cliënten, maak ik o.a. gebruik van de Acceptance and Commitment Therapy (afgekort ACT). Deze therapievorm gaat ervan uit dat gevoelens van spanning, angst, irritatie en verdriet net zo bij het leven horen als regen, wind en zonneschijn. Maar net zoals een bui (te) lang kan aanhouden, kunnen deze gevoelens je soms ook ‘opslokken’ en kunnen negatieve gedachten zorgen voor innerlijke worstelingen. ACT leert je om op een andere manier om te gaan met gedachten en emoties zodat je weer op weg kunt in het leven dat jij wilt leiden. Ontdekken wat er voor jou écht toe doet en wat je kunt doen om te bereiken wat jij wilt.

Een aantal ACT- en zelfcompassie-oefeningen uit mijn praktijk heb ik gebundeld. In een werkboekje. Omdat cliënten daarom vroegen. Ik noem het mijn witboek en de titel moge duidelijk zijn. Mooi mijzelf met compassievolle armen en glimlach.

Lees verder over het witboek en de bestelmogelijkheid: Mooi mijzelf

www.mooimijzelf.nu (website nog in ontwikkeling)

Recensies witboek

"Op weg naar nog meer mensen die 'mooi zichzelf' kunnen en durven zijn. Een prachtig geschreven doe-boek! Fijn de combinatie van psychologische theorie en vragen en opdrachten voor het ontwikkelen van innerlijke kracht!" (Jongerentherapeut Haarlem)

 

Van den Hoff Counseling | KvK 65900677 | 06-51373819 | info@vandenhoffcounseling.nl | Algemene voorwaarden | Disclaimer
TCZ