Witboek Mooi mijzelf?!

To be beautiful means to be yourself.
You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.
- Thich Nhat Hanh -

 

Mooi jezelf zijn? Opmerkingen van anderen. Oordelen. Invullen. Referentiekaders. Adviezen. Tips. Het heeft impact op mensen. Ik hoor het in bijna alle counselingsgesprekken in mijn praktijk. Dat was ook zo in mijn eigen leven.

Oordelen over mijn verlegenheid. Oordelen over mijn uiterlijk. Oordelen over mijn angsten. Oordelen over mijn leven. Oordelen over mij. Het zorgde voor onzekerheid. Schaamte. Schuldgevoel. Wegcijferen. Aanpassen. Je schouders eronder zetten of over je grenzen gaan? Introvert, sensitief zijn. Overprikkeling. ‘Jij kunt weinig hebben’. Laatst zei een date nog … ‘jij bent wel gehandicapt met jouw allergieën en gevoeligheden. Ik heb het oprecht met je te doen.’ Ik glimlachte. Er is niets mis met mij of met mijn leven. Ik heb niets te klagen. Ik ben er (inmiddels) dankbaar voor. Ik leef mijn leven. Met al mijn talenten, kwaliteiten én mankementen. Gewoon mijzelf. Mooi mijzelf.

Twee vragen spelen vaak een rol in de worsteling die onzekere cliënten in mijn praktijk beschrijven.
Ben ik Mooi mijzelf? (vind ik mijzelf de moeite waard en voel ik dat ik echt oké ben zoals ik ben?).
Durf ik altijd Mooi mijzelf te zijn? (heb ik oog voor wat ik zelf belangrijk vind, waar ik voor sta en laat ik dit ook genoeg horen en zien?).

In de gesprekstrajecten maak ik o.a. gebruik van de Acceptance and Commitment Therapy (afgekort ACT). Deze therapievorm gaat ervanuit dat gevoelens van spanning, angst, irritatie en verdriet net zo bij het leven horen als regen, wind en zonneschijn. Maar net zoals een bui (te) lang kan aanhouden, kunnen deze gevoelens je soms ook ‘opslokken’ en kunnen negatieve gedachten zorgen voor innerlijke worstelingen. ACT leert je om op een andere manier om te gaan met gedachten en emoties zodat je weer op weg kunt in het leven dat jij wilt leiden. Ontdekken wat er voor jou écht toe doet en wat je kunt doen om te bereiken wat jij wilt.

Een aantal ACT- en zelfcompassieoefeningen uit mijn praktijk heb ik gebundeld. In een werkboekje. Omdat cliënten daarom vroegen. Ik noem het mijn witboek en de titel moge duidelijk zijn. Mooi mijzelf met compassievolle armen en glimlach.

Lees verder over het witboek en de bestelmogelijkheid: Mooi mijzelf

www.mooimijzelf.nu (website nog in ontwikkeling)

Van den Hoff Counseling | KvK 65900677 | 06-51373819 | info@vandenhoffcounseling.nl | Algemene voorwaarden | Disclaimer
TCZ