Verlies, rouw en verdriet

Een verlies van iemand waar we van houden of die ons na aan het hart ligt, het kan ons allemaal zomaar gebeuren. Regelmatig spreek ik cliënten die worstelen met rouw en verdriet. Ze voelen druk uit hun omgeving, “maar mijn verdriet is nog niet over”, “ik moet sterk zijn, maar voel me ellendig”.

Men vraagt mij “hoe werkt het met rouw?”, “moet ik er nou niet eens overheen zijn of het een plaats hebben gegeven en doorgaan met leven?”. Of men twijfelt of het niet raar is dat het best redelijk oké gaat, en dat ze niet de hele dag door huilen.

Mijn antwoord? Er is geen goed of fout bij rouw. Ieder verlies is uniek en persoonlijk. Vele reacties zijn mogelijk en normaal in een rouwproces. Lijden bij rouw komt niet alleen voort uit het verlies, maar ook uit de leegte die volgt en de verwarring omdat we niet weten wat te doen en hoe. Verdriet verwerken is arbeid en kan erg vermoeiend zijn!

Rouw speelt niet alleen bij het verlies van een persoon. Ook bijvoorbeeld bij het verlies van je baan of je relatie. En bij een chronische ziekte word je gedwongen afscheid te nemen van hoe je vroeger was (o.a. gezonder, vitaler, minder afhankelijk) ... ook een heftig rouwproces!

Een rouwproces bestaat uit vier stadia:
1. Erkenning verlies
2. Ervaren pijn van het verlies
3. Aanpassen aan omgeving zonder dat wat je verloren hebt
4. Nieuwe emotionele plaats geven aan datgene wat je verloren hebt, en opnieuw leren houden van het leven.

Praten over rouw en verdriet is niet voor iedereen even makkelijk. Het blijkt soms lastig te benoemen wat we voelen of denken. In gesprekken neem ik dan het onderstaande plaatje door. Wat is herkenbaar en wat juist niet? Vanuit daar praten we verder over het verdriet. Zonder haast en zonder oordeel.

Een Chinees spreekwoord over verdriet verwerken:
‘Je kunt niet beletten dat de kraaien van zorg en kommer over uw hoofd vliegen, maar wel dat ze zich in uw haar nestelen’.

Rouw en verdriet, ze horen bij het leven, neem er de tijd voor, jouw tijd!

Meer lezen over mij of over hoe counselingsgesprekken in zijn werk kunnen gaan? Of terug naar de homepagina.